Consortiu
CO ROSA: www.rosa.ro
Agenția Spațială Română (ROSA) este o organizație publică independentă mandatată legal de a coordona activitățile de cercetare-dezvoltare legate de spațiu și aeronautică și de a reprezenta Guvernul Român la ESA (Agenția Spațială Europeană), UE (comitetele FP, INSPIRE, COPERNICUS, GNSS), ONU (Organizația Națiunilor Unite), GEO (Grupul de Observare a Pământului). Misiunea Agentiei Spatiale Romane (ROSA) este de a promova dezvoltarea proiectelor in domeniul spatial, de a coordona programele de cercetare nationala spatiala si, ca reprezentant al guvernului, de a promova cooperari internationale. Agentia Spatiala Romana are activitati de integrare si dezvoltare in domeniul cercetarii si tehnologiei spatiale: stiinta spatiala, observarea Terrei, sisteme de navigatie prin satelit, dinamica spatiala, aplicatii spatiale in domeniul agriculturii, managementul dezastrelor, dezvoltare de infrastructura pentru spatiu. ROSA este coordonator și executant în peste 20 de proiecte naționale proprii și a realizat mai mult de 400 de proiecte ca autoritate de program în domeniile AEROSPATIAL și SECURITATE.
P1 Institutul Astronomic al Academiei Române: www.astro.ro
Institutul Astronomic al Academiei Romane are o vechime de 107 ani (fondat in aprilie 1908) fiind singurul institut din Romania cu profil integral astronomic. Misiunea Institutului Astronomic (IAAR) constă în realizarea de cercetări ştiinţifice – observationale si de modelare teoretica – fundamentale şi avansate, precum şi activităţi conexe (difuzarea rezultatelor cercetărilor efectuate, prin publicaţii, consultanţă, sesiuni ştiinţifice etc) în domeniul astronomiei (astronomie fundamentala, astrofizica si cosmologie). Activitatea se desfasoara in cele trei Observatoare ale IAAR din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, precum si in statiile de observatie Feleacu si Berthelot. Direcţiile principale de cercetare ale Institutului sunt: fizica solară si a heliosferei, astrofizica corpurilor din Sistemul Solar, astrofizica stelară si exoplanete, astronomie extragalactică si cosmologie, mecanica cerească si astrometrie, istoria, educatia si populariazarea astronomiei.
P2 Academia Română – Filiala Cluj-Napoca, Observatorul Astronomic Cluj-Napoca: acad-cluj.ro
Filiala din Cluj-Napoca a Academiei Române a luat fiinţă în anul 1949, în contextul restructurărilor care aveau loc atunci la nivelul înaltului for ştiinţific şi de cultură şi al învăţământului superior românesc. Prin activitatea pe care o desfășoară, Filiala din Cluj-Napoca a Academiei Române contribuie la dezvoltarea cunoașterii și la influențarea în sens pozitiv a societății românești. Principala ei misiune constă în cercetarea științifică fundamentală și avansată, pe bază de programe de cercetare înscrise în planurile Academiei Române, precum și în activități conexe (organizarea de doctorate, difuzarea rezultatelor cercetărilor efectuate prin publicații, consultanță, participare și organizare de sesiuni științifice) în următoarele domenii: istorie, arheologie si istoria artei, științe socio-umane, folclor, lingvistică, matematică, geografie, astronomie, speologie și altele. Filiala participă de asemenea la realizarea unor cercetări cu caracter interdisciplinar, în parteneriat cu alte institute din componența Secțiilor de specialitate ale Academiei Române sau cu alți parteneri din țară și străinătate, precum și la conceperea unor capitole din strategia elaborată de Academia Română pentru dezvoltarea României în următorii douăzeci de ani.
P3 - RARTEL S.A.: www.rartel.ro
RARTEL S.A. este o societate mixta romano-italiana ce ofera servicii la cheie in domeniul tehnologiilor satelitare, folosind echipamente la cele mai inalte standarde tehnologice. Societatea este prezenta pe piata romaneasca de profil inca din 1998. Beneficiind de experienta de peste 30 de ani in domeniul tehnologiilor satelitare a actionarilor sai,Telespazio SpA (62%) si Radiocomunicatii S.A (38%), RARTEL are capacitatea de a pune la dispozitia clientilor servicii de comunicatii fixe si mobile de date, voce si video, servicii de control in orbita si imagistica satelitara de înalta calitate si accesibile din punct de vedere a costurilor. RARTEL ofera urmatoarele tipuri de servicii: proiectare, implementare si coordonare de retele de comunicatii pentru diverse aplicatii (retele private, legaturi internationale, acces la internet, etc); telefonie mobila prin satelit; servicii de control a pozitiei satelitilor pe orbita; servicii de observare a Pamantului si imagistica satelitara.
P4 – BITNET Centrul de Cercetări Senzori & Sisteme SRL: www.bitnet.info
BITNET-CCSS este o companie privata mica, inregistrata in Cluj-Napoca, Romania, care este activa din 1993 in domeniul cercetarii si consultantei tehnologice. BITNET dispune de propria infrastructura de cercetare, una dintre cele mai bune din Romania in domeniul experimentelor de comunicatii satelitare si supraveghere spatiala, incluzind un laborator de cercetare in Cluj-Napoca si un poligon aflat la 1150 m altitudine, la Marisel, pentru efectuarea de experimente in conditii de liniste eletromagnetica si departe de lumini artificiale. BITNET are de asemenea acces la facilitati complementare detinute de cateva organizatii partenere. Principalele domenii de cercetare si afaceri: aplicatii ale comunicatiilor satelitare, radiotelescoape de mici dimensiuni pentru receptia datelor satelitare, prototipuri de senzori de supraveghere a obiectelor spatiale pe diverse orbite (optic si radio) si tehnologii informatice. BITNET a oferit de-alungul anilor suport tehnic pentru dezvoltarea unor componente ale programului spatial din Romania si a participat la activitati internationale in domeniul spatial (in cadrul NATO, ESA, Comisia Europeana, etc.). BITNET a implementat pana in prezent peste 50 de proiecte de cercetare-dezvoltare si industriale, multe dintre ele in parteneriat cu universitati, institute de cercetare si companii multinationale.